Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stotinka OS
#1
Photo 
Stotinka OS 6.7 x86/ 64 / i386

resim


Име : Stotinka OS 6.7 x86_64/ i386

Производител : Stotinka OS

StotinkaOS 6.7 (Ahinora), е операционна система "ремикс" базирана на CentOS 6 GNU/Linux, насочена към българските потребители. Дистрибуцията разполага със собствено rpm хранилище съдържащо голям набор от полезни десктоп и системни приложения, освен всичко това са включени трета страна източници на софтуер, като Epel, RPMFusion, Elrepo, Chromium, Adobe Flash, Skype, Oracle VirtualBox, Livna, Playonlinux и много други - специално предназначени за десктоп употреба, следвайки по-спокоен подход към софтуерни лицензи.

Инсталация : 
1. Свалете ISO файла.
2. При използване на виртуална машина директно го използвайте като източник за четене.
3. Запишете го на CD/DVD при инсталация или на USB носител.
4. Рестартирайте и задайте първо устройство за четене да бъде CD/DVD или USB.
5. От стартиралото се меню изберете типа на четене и използване.

Magnet link:

[Само регистрирани потребители, виждат линка! Регистрирай се!]
Отговори
#2
30.05.2017
Прекратяване на развитието и поддръжката на StotinkaOS 6.х Ахинора
Здравейте приятели,

С настоящето съобщение, ще обявим някои промени в стратегиите за бъдещо развитие на проекта StotinkaOS, които съгласувахме с екипа и от тук на татък ще следваме. 

На първо място искаме да обявим едно важно решение, което трудно взехме и това е прекратяване на развитието и поддръжката на изданията с версия - StotinkaOS 6.Х Ахинора, базирани на CentOS 6.x! Причинете поради, които взехме това решения са няколко и сега ще се опитаме да се обосновем: 

Във време на все по-динамично развиващите се технологии, нашият екип се стреми да предположи една модерна, функционална и лесна за употреба десктоп ориентирана Линукс дистрибуция. За целта с всеобщи усилия целим да интегрираме и предложим функционалности, софтуер и приложения, които да са лесно достъпни за инсталиране от нашите хранилища. Обаче поради спецификата на библиотеките и задържането на по-стари такива в изданията базирани на CentOS 6.x, това става все по-трудно и в някои случаи обезсмисля вложените усилия за интеграция. Също така за някои от потребителите по-старите версии на софтуера са на практика по-малко полезни. В този ред на мисли ние смятаме, че все по-малко потребители имат нужда от по-стари пакети и ще разчитат на тях в бъдеще. Последното ни препраща и към следващия мотив, а това е все по-намаляващата нужда от х86 (32 бит.) базирана архитектура. Както знаете хардуера също напредва значително и според нашите проучвания 32 битовата архитектура е към края на своя жизнен цикъл, поради което отпада смисъла ние да поддържаме такава архитектура, вместо да вложим усилия в усъвършенстването на модерна работна среда, която да отговаря на днешните изисквания. Не по-малко важен е и следващия ни мотив за това решение, а той също е продиктуван от потребителските предпочитания, които са свързани с употребата на графичната работната среда. Както знаете изданията с версия 6.х са с GNOME 2 среда по подразбиране, но тя все по-рядко е предпочитана от десктоп потребителите. Въпреки, че GNOME 2 средата е стабилна, лека и функционална, то тя изглежда не отваря чисто визуално на очакванията при огромен процент от хората. Ето защо ние ще съсредоточим усилията си в предлагането на образи с по-модерни среди като GNOME 3, CINNAMON и леката XFCE, които да са налични в новите бъдещи издания на StotinkaOS.

Промени, които ще настъпят след прекратяване на поддръжката на версия 6.x:

1. Всички образи на StotinkaOS 6.x издадени до момента, от днес ( 30/Май/2017г.) вече няма да са налични за изтегляне от официалните ни сървъри за разпространение, които може да видите на сайта.

2. Нашите хранилища на StotinkaOS 6.х, които в момента са все още активни, ще останат активни и в следващите 3 месеца, след което от 01/Септември/2017г. ще бъдат спрени! Този буферен срок го обявяваме, за да може всички, които все още използват версия 6.х да имат възможност безпроблемно да преминат на актуалната в момента версия 7.3 Алгара. 

3. Повече образи базирани на CentOS 6.x няма да бъдат издавани както и няма да се обновяват пакетите и софтуера наличен за версия 6.х, това включва и нашето приложение sos-easy-install.

4. Разделите за версия 6.х във форума също ще останат активни до 01/Септември/2017г., за да може ако има някакви въпроси те да бъдат обсъждани там.

Предварително благодарим на всички за разбирането! Надяваме се занапред да оправдаем очакванията за една модерна и стабилна десктоп ориентирана Българска Линукс дистрибуция.

С уважение,
StotinkaOS Team
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)
Social Links :