Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Няма измъкване от Cortana в Windows 10 Anniversary Update
#1
В Windows 10 Anniversary Update виртуалният помощник Cortana няма да може да бъде изключван напълно – ще можем най-много да ограничаваме присъствието и функционалността му.

resim

Едва ли сте забравили, че днес е крайният срок за безплатен ъпдейт от Windows 7/8 и Windows 10. Затова няма да напомняме отново, още повече, че е крайно време да насочим вниманието си към нещата които предстоят занапред. А първото от тях обещаното голямо Windows 10 обновление Anniversary Update, чието разгръщане по план трябва да започне на 2 август.
Както сме отбелязвали и друг път, един от основните акценти в това обновление е усъвършенстваният виртуален помощник Cortana. Той е поумнял значително, достъпен вече направо от блокиращия екран, изучил нови езици, по-тясно интегриран с календара и други полезни приложения, способен да се самообучава и да отговаря на все по-сложни въпроси. Все интересни неща, които обаче могат да се сторят и излишни на някои потребители …Разработчиците от Редмънд обаче изглежда са решили, че са вложили в Cortana твърде много усилия, за да бъде тя игнорирана от потребителите, затова  не са предвидили никаква възможност за изключване на гласовия помощник.
Впрочем това не е прецедент за Microsoft – както може би знаете, миналата есен компанията лиши напълно Cortana от съвместимост с търсачката на Google и с браузъра Chrome с аргумента, че с тези продукти асистентът става “по-малко надежден и предсказуем”, отколкото с фирмените аналози Bing и Edge. Сега Microsoft постъпва по същия начин с полето за търсене – в Windows 10 Anniversary Update то и Cortana са обединени в едно цяло. Аргументът за това решение идва под формата на обещание за повече предимства от търсенето с Bing и Edge плюс възможности за персонализация на Cortana (която очевидно следи внимателно какво търсите, за да ви го предложи следващия път.)

resim

Не е трудно да се досетим, че по този начин Microsoft ще подтиква (да не кажем “принуждава”) потребителите да използват Cortana. Какво обаче да правят онези, които не желаят услугите на виртуалния помощник въпреки всички увещания на разработчика?

Отказът от обновлението Anniversary Update – очевидно не е вариант. Тъй като в Windows 10 обновленията са на практика задължителни, в най-добрия случай те могат да бъдат само отложени за известно време. За щастие обаче, все пак има някои варианти за ограничаване на функционалността на Cortana. Например в съответния раздел на настройките за сигурност можете да изключите събирането на информация. При желание можете и да изтриете данните, които е събрал до момента асистентът. От Microsoft твърдят, че ще можем и да си спестим присъствието на вездесъщата Cortana. Достатъчно ще е да се кликне с десен бутон на  мишката на полето за търсене на Cortana и от падащото меню да се избере опцията “Скрий” (Hide). Е, хубаво е, че поне Microsoft не са забранили алтернативните инструменти и начини за търсене …засега.

[Само регистрирани потребители, виждат линка! Регистрирай се!]
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)
Social Links :